Jak na Bokashi kompostování?

28. 4. 2023

Rádi byste v bytě kompostovali, ale na kompostování pomocí žížal si netroufáte? Využíjte kompostování Bokashi! Jednu z nejúčinnějších metod recyklace kuchyňského organického odpadu. Co přesně Bokashi kompostováním získáte a co vše je k tomu potřeba jsme pro Vás sepsali v tomto článku.

Co je domácí kompostování Bokashi?

Metoda Bokashi je jedna z nejúčinnějších metod recyklace kuchyňského organického odpadu za použitích přírodních materiálů. Koncept Bokashi byl využíván po staletí v mnoha asijských zemích, ovšem rozvinutí konceptu ve větší míře nastalo až v 80. letech 20. Století v Japonsku. Cíl byl prostý – snížit množství chemických látek využívaných v zemědělství.
Kompostování metodou Bokashi se provádí standardně ve vzduchotěsné nádobě za použití aktivátoru kompostu, který obsahuje směs ekologických mikroorganismů, bakterií a kvasinek. Ve složení urychlovací kompostovací směsi Bokashi nalezneme zejména pšeničné otruby, cukr a mikroorganismy.

U kompostování metodou Bokashi dochází k anaerobní fermentaci organických zbytků – kvašení bez přístupu vzduchu. Efektivní mikroorganismy ve směsi bokashi se aktivují, když navlhnou. Organické zbytky je proto potřeba průběžně prokládat vrstvami směsi bokashi, kterou vždy v nádobě stlačíme pomocí stěrky, aby se z hmoty i nádoby vyhnal přebytečný vzduch a nedocházelo k tvorbě černé plísně. 

Co Bokashi kompostováním získáte?

Výstupem kompostéru Bokashi je následně fermentovaná organická hmota a Bokashi tekutý výluh/čaj – který tvoří vedlejší produkt kompostování a slouží také jako výborné přírodní posilující hnojivo. Je znám také jako „Bokashi čaj“.
Fermentovanou organickou hmotu lze následně po 2 až 4 týdnech využít jako urychlovač kompostu nebo jej promísit se zeminou pro zlepšení kvality půdy. Po 4 týdnech již hmotu lze použít jako hnojivo.

Co vše je potřeba pro zpracování organických zbytků pomocí bokashi?

  • Speciální bokashi kompostér s kohoutkem, izolačním víkem a dvojitým dnem
  • Bokashi směs obsahující sušené mikroorganismy, bakterie a kvasinky  
  • Organické zbytky z kuchyně a domácnosti

Předměty, které se MOHOU a NEMOHOU do kompostéru vkládat:

Jak správně kompostovat metodou Bokashi:

  1. Zbytky potravin vložte do kompostovací nádoby Bokashi. Velké části nakrájejte na menší kousky.
  2. Při každém plnění zasypte lehkou vrstvou kompostovací směsi.
  3. Nádobu po každém plnění vždy důkladně uzavřete.
  4. Postupně plňte kompostovací nádobu zbytky potravin, dokud se nádoba nenaplní. Vždy zasypte kompostovací směsí v prášku a důkladně uzavřete.
  5. Pravidelně odčerpávejte fermentační tekutinu z kompostéru (jednou za 3 - 5 dnů). Tekutinu můžete použít jako hnojivo pro zalévání květin.
  6. Po naplnění kompostéru nechejte důkladně uzavřenou nádobu 14 dní fermentovat. Nezapomínete pravidekně odčerpávat tekutinu pomocí kohoutku.
  7. Takto vytvořený materiál nasypte do vytvořené jamky v půdě a zasypte zeminou, případně přidejte do zahradního kompostu. Materiál se pak doporučuje nechat 4 týdny stát.
Volejte zdarma
Po-Pá 7:00 - 17:00
logo

Vybavíme Vaši firmu do 24 hodin

B2B Partner s.r.o.
Plzeňská 3070
700 30 Ostrava - Zábřeh

 

B2B Partner na biano.cz

 

© 2010 - 2023 B2B Partner s.r.o. - Všechna práva vyhrazena.
Profesionální e-shop na mírushopsys