Rádi byste v bytě kompostovali, ale na kompostování pomocí žížal si netroufáte? Využíjte kompostování Bokashi! Jednu z nejúčinnějších metod recyklace kuchyňského organického odpadu. Co přesně Bokashi kompostováním získáte a co vše je k tomu potřeba jsme pro Vás sepsali v tomto článku.
Co je domácí kompostování Bokashi?

Metoda Bokashi je jedna z nejúčinnějších metod recyklace kuchyňského organického odpadu za použitích přírodních materiálů. Koncept Bokashi byl využíván po staletí v mnoha asijských zemích, ovšem rozvinutí konceptu ve větší míře nastalo až v 80. letech 20. Století v Japonsku. Cíl byl prostý – snížit množství chemických látek využívaných v zemědělství.

Kompostování metodou Bokashi se provádí standardně ve vzduchotěsné nádobě za použití aktivátoru kompostu, který obsahuje směs ekologických mikroorganismů, bakterií a kvasinek. Ve
složení urychlovací kompostovací směsi Bokashi nalezneme zejména
pšeničné otruby, cukr a mikroorganismy.
U kompostování metodou Bokashi dochází k anaerobní fermentaci organických zbytků – kvašení bez přístupu vzduchu. Efektivní mikroorganismy ve směsi bokashi se aktivují, když navlhnou. Organické zbytky je proto potřeba průběžně prokládat vrstvami směsi bokashi, kterou vždy v nádobě stlačíme pomocí stěrky, aby se z hmoty i nádoby vyhnal přebytečný vzduch a nedocházelo k tvorbě černé plísně.
Co Bokashi kompostováním získáte?

Výstupem
kompostéru Bokashi je následně fermentovaná organická hmota a Bokashi tekutý výluh/čaj – který tvoří vedlejší produkt kompostování a slouží také jako výborné přírodní posilující hnojivo. Je znám také jako „
Bokashi čaj“.

Fermentovanou organickou hmotu lze následně po 2 až 4 týdnech využít jako urychlovač kompostu nebo jej promísit se zeminou pro zlepšení kvality půdy. Po 4 týdnech již hmotu lze použít jako hnojivo.
Co vše je potřeba pro zpracování organických zbytků pomocí bokashi?
- Speciální bokashi kompostér s kohoutkem, izolačním víkem a dvojitým dnem
- Bokashi směs obsahující sušené mikroorganismy, bakterie a kvasinky
- Organické zbytky z kuchyně a domácnosti
Předměty, které se MOHOU a NEMOHOU do kompostéru vkládat:

Jak správně kompostovat metodou Bokashi:
- Zbytky potravin vložte do kompostovací nádoby Bokashi. Velké části nakrájejte na menší kousky.
- Při každém plnění zasypte lehkou vrstvou kompostovací směsi.
- Nádobu po každém plnění vždy důkladně uzavřete.
- Postupně plňte kompostovací nádobu zbytky potravin, dokud se nádoba nenaplní. Vždy zasypte kompostovací směsí v prášku a důkladně uzavřete.
- Pravidelně odčerpávejte fermentační tekutinu z kompostéru (jednou za 3 - 5 dnů). Tekutinu můžete použít jako hnojivo pro zalévání květin.
- Po naplnění kompostéru nechejte důkladně uzavřenou nádobu 14 dní fermentovat. Nezapomínete pravidekně odčerpávat tekutinu pomocí kohoutku.
- Takto vytvořený materiál nasypte do vytvořené jamky v půdě a zasypte zeminou, případně přidejte do zahradního kompostu. Materiál se pak doporučuje nechat 4 týdny stát.