Zpět do: Inspirace

Firemní jídelna: místo pro chvíle odpočinku

1.4.2022

Firemní jídelna by měla být místem, které spojuje lidi z různých oddělení a zlepšuje komunikaci ve firmě. Zvyšuje také schopnost spolupracovat a je zároveň i místem, kde Vaši zaměstnanci alespoň na malý okamžik zapomenou na všechny své pracovní povinnosti. Vyplatí se proto zařízení tohoto společenského prostoru nepodcenit.

Jak ale firemní jídelnu zařídit tak, aby se v ní cítili Vaši zaměstnanci příjemně a rádi zde trávili své volné chvíle?

Základem je kuchyňský koutek

Základem každé firemní jídelny by měl být dostatečně vybavený kuchyňský prostor, kde si mohou Vaši zaměstnanci připravit povzbuzující kávu či ohřát oběd. Jídelna navíc díky tomu bude ihned působit útulněji a příjemněji. Ideální firemní kuchyňka by měla obsahovat nezbytné spotřebiče, kterými jsou tyto 3 základní spotřebiče:

  • mikrovlnná trouba,
  • rychlovarná konvice
  • lednice

Nedílnou součástí vybavení kuchyňského koutku by měly být ale také hrnečky, skleničky, talíře a sada příborů. Počet kuchyňského nádobí by se měl odvíjet nejen dle počtu Vašich zaměstnanců, ale počítat byste měli také s firemními návštěvami a pořádáním jednání. V kuchyňce by dále včetně dřezu neměla chybět například i myčka na nádobí či kávovar, které Vašim zaměstnancům zrychlí nejen úklid použitého nádobí, ale i přípravu jejich dopolední kávy. 

Náš tip: Rychlé a efektivní řešení při zařizování firemní kuchyňky Vám poskytnou například naše kuchyňky NIKA či PRIMO, u kterých můžete vybírat z variant s vybavením či bez vybavení.

Jídelní stůl - pevný a snadno omyvatelný

Centrem všeho dění v každé firemní jídelně je určitě kvalitní a pevný jídelní stůl, u kterého si mohou Vaši zaměstnanci vychutnat odpolední kávu i oběd a probrat témata, která s prací mají mnohdy společného pramálo. Ideální jídelní stůl by tak měl vydržet časté používání, přemisťování i střídání zaměstnanců v různých časových intervalech. Jídelní stůl by měl být rovněž snadno omyvatelný a jednoduchý na údržbu. 

Náš tip: V případě většího počtu zaměstnanců volte místo jednoho dlouhého stolu raději více menších různě rozestavěných stolů, které budou působit nejen vzdušněji, ale vznikne rovněž místo pro skupinky zaměstnanců, kteří rádi chodí na oběd společně i pro pracovníky samotáře, kteří si svůj oběd raději vychutnají odděleně.  

Jídelní židle - omyvatelné s větší nosností

K jídelnímu stolu neodmyslitelně patří také jídelní židle. Důležitým parametrem při jejich výběru je bezesporu nejen jejich materiál provedení. Jídelní židle by měly být nejen snadno omyvatelné, ale měly by vydržet i častou manipulaci z místa na místo. Zvolit můžete například plastové židle nebo dřevěné židle vyrobené zpravidla z lisované překližky. 

Roli při výběru by měla hrát také jejich nosnost. Při výběru doporučujeme volit raději židle s vyšší nosností, které zajistí pohodlí nejen drobnějším paní z účtárny, ale i zaměstnancům statnějšího vzrůstu.

Náš tip: Praktické řešení 2 v 1 představují například výhodné sady jídelních stolů a židlí v podobě jídelní sestavy.

Prostor a barvy

Firemní jídelna by měla působit nejen vzdušně, ale měla by být i barevně odlišena od zbytku firemních prostorů. Při zařizování či rekonstrukci firemní jídelny je ovšem vhodné volit spíše barvy, které nejen vytvářejí přátelskou atmosféru, povzbuzují fyzickou aktivitu, ale mají také pozitivní vliv na kreativitu Vašich zaměstnanců. Mezi tyto barvy můžeme zařadit například teplé tóny oranžové, červené, hnědé, žluté či žlutozelené a jejich kombinace.

Pro navození pocitu relaxace jsou pak vhodné například dle výzkumu World's Favourite Colour Project například světlejší barvy jako námořnická modř, šedozeleně tyrkysová nebo pastelová růžová.

Tip na závěr: Pokud vlastníte pouze samostatnou kancelář ve větším kancelářském komplexu je pro Vás naopak výhodnějším řešením útulná kancelářská kuchyňka, která Vám poskytne vše potřebné. Z našeho sortimentu můžete vybírat například kancelářské kuchyňky NIKA či PRIMO