Zpět do: Inspirace

7 tipů: Jak jednoduše vybavit restaurační zahrádku

20.5.2022

Přemýšlíte v současnosti nad obměnou stávajícího nábytku ve Vaší restauraci, hospodě, vinárně či v obdobné provozovně? Venkovní zahrádka je místem, které by mělo lákat potencionálního zákazníka k posezení ihned na první pohled. Jak ji ale vybavit tak, aby se z ní stala ona lákající „výkladní skříň“, která zákazníka ihned zaujme a rád zde bude trávit svůj volný čas?

Přinášíme Vám 7 tipů, se kterými vybavíte venkovní zahrádku své restaurace a další provozovny snadno a chytře.

1) Vemte v potaz velikost prostoru i účel sezení

Hned na začátku je dobré si ujasnit, jak velký manipulační prostor máte na své zahrádce k dispozici a kolik si zde ideálně představujete umístit zákazníků. Myslete nejen na místa k sezení, ale i na dostatečně velké uličky mezi jednotlivými stoly, aby mezi nimi mohla obsluha snadno procházet.

Zavedeným pravidlem je, že při sezení u stolu by měl být zajištěn osobní prostor pro jednoho hosta o velikosti minimálně 0,7 m2. Doporučujeme ale volit raději prostor větší, jelikož nikdo z nás se přeci nechce mačkat v přehuštěné restauraci a slyšet téměř vše, co se u vedlejšího stolu odehrává za diskuze.

Náš tip: Při volbě nábytku volte vždy raději spíše menší stoly, které si v případě potřeby mohou hosté ve větší skupince pohodlně srazit k sobě. Ty sice vyžadují lehce vyšší počáteční investici, která se Vám, ale nesrovnatelně vrátí zejména ve formě vyšší efektivity a v budoucnu také v tržbách. Přeci jen nikdo z nás nechce sedět u stolu s někým cizím.

2) Synergie s vnitřním designem restaurace

Při navrhování vnitřního i venkovního prostoru preferujte vždy jeden osobitý styl Vaší provozovny. Máte  moderní, industriální restauraci, ve které převládá svěžest a minimalismus? pak jistě oceníte například místo levnějších plastových židlí spíše třeba zahradní nábytek z umělého ratanu, který působí moderněji.

V případě menší rodinné restaurace s domácí kuchyní, ve které máte uvnitř umístěný vintage útulný nábytek? I to by se mělo odrazit při volbě Vašeho venkovního nábytku. V tomto případě můžete zvolit například kombinaci dřeva a kovu, která skvěle zapadne nejen do klasické restaurace, hospody, ale i třeba útulné vinárny.

Z naší nabídky pro Vás vybíráme:

3) Židle raději s vyšší nosností

Včetně osobitého stylu Vaší restaurace je dobré při volbě konkrétního venkovního nábytku brát zřetel také na jeho nosnost. U běžného zahradního nábytku k domácímu užití je obvykle nosnost židlí okolo 100 kg. V případě restaurace je pak doporučováno volit venkovní židle s nosností minimálně 120 kg až 200 kg.

4) Odolnost proti opotřebení i povětrnostním vlivům

U volby nábytku na venkovní zahrádku také nikdy nevyužívejte nábytek pro vnitřní použití v nezastřešeném prostoru. Venkovní nábytek umístěný na otevřené zahrádce musí být odolný proti nenadálým povětrnostním vlivům, odolávat vyšší míře vlhkosti i působení UV záření.

Co se týče odolnosti, měl by venkovní nábytek stejně jako ten vnitřní snést také vyšší zatížení a opotřebení způsobené nadměrným využíváním. Měl by být tedy vyroben z kvalitního materiálu, který něco vydrží. Nejvíce odolnými materiály pro venkovní nábytek jsou například slitiny kovu (zejména hliník), umělý ratan, plast či tropické dřevo (teak či eukalyptus).

5) Skladovatelnost a manipulace

Dalším parametrem, který je dobré vzít v potaz při výběru, je i manipulační schopnost konkrétního venkovního nábytku. Při volbě stolů a židlí se kromě materiálu proto dívejte také vždy na jeho váhu. Doporučujeme volit raději nábytek odlehčené konstrukce, který bude obsluha moci snadno v případě potřeby přemisťovat. Zavedeným pravidlem je, že by jeden kus nábytku neměl přesáhnout váhu 15 kg.

S manipulací jde ruku v ruce také jeho skladnost zejména v zimních měsících, kdy zahrádka není ve většině případů v provozu. Aby byl minimalizován prostor pro skladování, doporučujeme volit také nábytek, který lze lehce stohovat a uložit v případě potřeby na sebe.

6) Myslete také na snadnou údržbu

Při volbě materiálu zahradního nábytku doporučujeme brát v potaz také jeho snadnou údržbu, která zabere minimum času. Mezi materiály, které stačí otřít pouze vlhkým hadříkem, se řadí například plastový či kovový nábytek, který je ale lepší také občas promazat a ošetřit antikorozním nástřikem. Údržbu v podstatě nepotřebuje ani umělý ratan. Nejvíce času na údržbu pak zabere nábytek dřevěný, který je potřeba před sezónou i po sezóně natřít nejlépe teakovým olejem.

7) Co se vyplatí na restaurační zahrádku dále dokoupit?

K venkovnímu posezení na zahrádce jakékoliv provozovny doporučujeme pro pohodlí zákazníků dokoupit ve slunečných dnech dokoupit například slunečníky či také elektrické lapače hmyzu, které jej zlikvidují během několika sekund a jsou navíc šetrné k životnímu prostředí. Nevydávají totiž žádné chemikálie ani výpary.

Pro letní pohodu spojenou s grilovacími akcemi doporučujeme také prozkoumat naše kompaktní plynové grily, které jsou moderním a praktickým řešením nejen pro stravovací zařízení. Většina těchto grilů má elektrické zapalování, plynovou regulaci a vestavěný teploměr, který Vám usnadní přehled o stavu potravin během grilování.

Náš tip: V případě většího návalu cyklistů je vhodné využít také kovové stojany na jízdní kola, které Vám nyní nabízíme také v akci 1+1 Zdarma!